DISC, Drijfveren en Denkstijlen

Het voordeel van een 3D analyse....hoe ziet dat er uit?

Is er een manier om bij een werknemer of binnen een team onderlinge communicatie te bevorderen, conflicten op te lossen en meer kennis te krijgen van de invloed van eigen gedrag? Ja, dat is er!

Dit kan door een DISC, Denkstijlen en Drijfveren (3D) analyse :

  • DISC laat zien wat je communicatievoorkeuren zijn (in je werk, vanuit jezelf en bij stress);
  • DENKSTIJLEN geven aan hoe je het liefste een taak of een probleem oppakt en
  • DRIJFVEREN geven aan waarom je doet zoals jij dat doet.

De totale informatie in de analyse zorgt voor bewustwording van voorkeuren. Het geeft inzicht in de manier van communiceren, hoe er het liefst met werkzaamheden wordt omgegaan en wat werknemers drijft.

Een 3D-analyse – wat levert het op?

Door eigen voorkeursstijlen te begrijpen en te (h)erkennen kan een werknemer het zichzelf en zijn/haar collega’s makkelijker maken.

Met als resultaat:

  • Werknemers krijgen inzicht in hun eigen stijl van communiceren.
  • Ze leren hoe andere stijlen reageren, waardoor ze begrijpen waarom een collega zich anders opstelt.
  • Ze leren hun eigen stijl effectiever in te zetten in communicatie, organisatie en samenwerking.
  • Het levert betere resultaten op, en ook meer tijd, plezier en energie.

Waarvoor je de 3D analyse kunt inzetten: 

  • Communicatieverbetering: Door de 3D voorkeuren van anderen te begrijpen kan je je communicatiestijl aanpassen beter begrepen en gewaardeerd te worden door collega’s, klanten en partners. Ook kan je je eigen voorkeuren beter uitleggen aan anderen, waardoor er meer begrip ontstaat.
  • Teamontwikkeling: Door de 3D uitkomsten van teamleden te begrijpen, kan een team effectiever samenwerken. Het helpt om de sterke punten van elk teamlid te benutten en eventuele conflicten of misverstanden te verminderen.
  • Leiderschap en Management: Leiders kunnen de 3D analyse gebruiken om hun leiderschapsstijl te begrijpen en aan te passen aan de behoeften van hun teamleden. Dit resulteert in betere leiderschapsstrategieën en effectievere prestaties van het team.

De uitkomsten uit een 3D analyse zijn niet ‘goed’ of ‘fout’. De uitkomsten zijn een weergave van voorkeuren. Iedere stijl heeft sterkten en uitdagingen, afhankelijk van de context. Alle stijlen zijn binnen een team nodig. Alle stijlen bij elkaar vormen een geheel.

Het is de moeite waard om kennis te maken met de 3D-analyse. Het gaat jouw bedrijf, werknemers en/of teams veel opleveren, zodat jullie aan het einde van het traject tegen elkaar zeggen: ‘Wat hebben wij het goed met elkaar!’

 

Wat ik heel mooi vind aan deze analyse, is dat ook drijfveren zijn meegenomen. Deze onbewuste drijfveren zijn eigenlijk bepalend voor alles wat je doet en vooral hoe je iets doet. Het bewust kennen van mijn eigen drijfveren, maar ook van de mensen om me heen, geeft me veel inzicht.
De uitkomsten op het gebied van DISC, denkstijlen en drijfveren werden door Aukje zeer kundig, invoelend en helder uitgelegd. Ik heb er veel van geleerd. Een aanrader!  – Gretha Hoogland