‘Ik wil het liefst een 2.0 versie van mijzelf’

‘Doe nou maar gewoon hoe ik het zeg’, ‘Dit is een goed plan en zo voeren we het uit’, ‘Begrijp nou even hoe ik dit bedoel’…..

Hoor jij het jezelf wel eens zeggen? Of je denkt het… (stiekem). Hoe lekker zou het zijn als ze allemaal een 2.0 versie van jou zouden zijn. Komt het allemaal goed.

Het is jouw bedrijf, jij hebt het bedacht/voortgezet en bent al ver gekomen. Gepokt en gemazeld met allemaal werkervaring en de durf om (risicovolle) beslissingen te nemen.

Jouw personeel heeft net zo goed (werk)ervaring, maar wel vanuit een andere insteek. Niet vanuit het risico wat jij als ondernemer loopt. Het is goed daar even bij stil te staan.

Bovendien is het voor een werknemer belangrijk om autonoom te kunnen zijn. Om het werk op hun eigen manier uit te voeren. Dat is ook hard nodig, want op deze manier blijft iemand dicht bij zichzelf en is het geen uitgevoerd kunstje omdat de ‘baas’ het zo wil. Dat houdt geen enkele medewerker lang vol. Laat staan wat het met hun motivatie doet.

Alle begrip als je het lastig vindt om los te laten of werknemers hun eigen gang te laten gaan. Toch is het voor je bedrijfsresultaat essentieel. Pak het dus anders aan.

Ga met werknemers in gesprek. Vertel hoe jij het voor je ziet, de grote lijnen. Vraag vervolgens wat voor bijdrage zij kunnen leveren om tot het eindresultaat te komen. Geef ze de ruimte om hun ideeën in te brengen. Uiteindelijk levert het een hogere motivatie, een betere samenwerking en eigenaarschap op.

Je hoeft de gesprekken niet alleen te doen en hierbij ken je iemand die jou kan helpen! Ik help ondernemers/werkgevers bij het bespreekbaar maken van de ontwikkeling en het functioneren van hun werknemers. Zodat de samenwerking soepel(er) verloopt, jij weer constructief kunnen bouwen aan het bedrijf en de werknemers meer werkplezier ervaren!

Met vriendelijke groet,

Aukje Castelein
0653255352
aukje@energie-fabriek.nl

Meer blogberichten

Terug naar overzicht