Binden en boeien – de valkuilen

Heb je een team met fijne medewerkers, vertrekt er opeens één. Huh? Die zag je niet aankomen.

Jij wilt graag verder met de juiste mensen. Dat je daar iets aan kunt en moet doen is je duidelijk. Hieronder 3 valkuilen waar je rekening mee kunt houden:

  1. Lastige gesprekken uit de weg gaan

‘Als ik er nou gewoon niet over begin, gaat het misschien vanzelf over’.

Helaas, deze vlieger gaat niet op. Het komt jouw band met je werknemers niet ten goede.

Kortom: maak wat er speelt bespreekbaar. Of dit nu over verwachtingen gaat, de samenwerking of over de voortgang van werkzaamheden. Hoe kunnen jullie samen stappen voorwaarts maken om de werksituatie te verbeteren?

En evalueer ondertussen ook voor jezelf of het nog werkbaar is.

  1. Denken dat ze jouw beslissingen wel begrijpen en delen.

Met de huidige arbeidsmarkt ben je allang blij als je een geschikte kandidaat kan vinden. Maar weet je zeker dat er een goede match is? Past de nieuwe collega bij de cultuur? Heeft hij/zij een persoonlijkheid die goed past bij de anderen?

Betrek de werknemers (zeker die nauw gaan samenwerken met de nieuwe collega) bij de sollicitaties of de keuzes die moeten worden gemaakt. Zo zorg je voor draagvlak en meer begrip.

  1. Er is (te)veel focus op wat niet goed gaat. 

Medewerkers die niet mee willen kunnen veel aandacht vragen. Daar kan zomaar heel veel van je tijd in gaan zitten. Besteed deze tijd vooral aan de werknemers waar je wel tevreden over bent. Daar krijgt iedereen meer energie van.

Uiteindelijk zelfs degenen die (in eerste instantie) niet mee willen….

Denken dat mensen die goed functioneren weinig aandacht nodig hebben, omdat het zo goed gaat, is een denkfout. Sterker nog, het is regelmatig een reden voor iemand om te vertrekken. Namelijk: ‘er werd weinig tijd en aandacht aan mij besteed’, ‘ik werd niet gezien’, etc.

Gemiste kans dus, als je daar niks mee doet.

NB.: Er is een verschil tussen mensen die niet mee willen of niet mee kunnen. De laatste groep heeft tijdelijk extra hulp en begeleiding nodig. De eerste groep mogelijk ook, maar wees redelijk over de inspanningen. Als het niet werkt, moet je andere afspraken met elkaar maken.

Je hoeft de gesprekken niet alleen te doen en hierbij ken je iemand die jou kan helpen! Ik ontzorg ondernemers/werkgevers bij het bespreekbaar maken van de ontwikkeling en het functioneren van hun werknemers. Met als doel: verhoging van motivatie, eigenaarschap, commitment! Zodat de samenwerking soepel(er) verloopt, jij weer constructief kunt bouwen aan het bedrijf en de werknemers meer werkplezier ervaren!

Met vriendelijke groet,

Aukje Castelein
0653255352
aukje@energie-fabriek.nl

Meer blogberichten

Terug naar overzicht