“Ik zou graag willen dat je blijft’-gesprekken

In de huidige arbeidsmarkt wil je graag dat personeel blijft. Je hoopt dat niemand binnenkort gaat vertrekken, want dan zit er meteen een akelig gat in de planning.

Om werknemers te behouden kun je beter persoonlijke aandacht in de strijd gooien dan hogere salarissen. Vraag waar ze tevreden over zijn, blij van worden en waarom ze blijven. Vraag ze ook wat hun tegen staat (zowel in de organisatie als in de eigen functie). Werknemers worden namelijk erg blij van persoonlijke aandacht. En als er echt naar hen geluisterd wordt.

Het kan best lastig zijn om hierover open en eerlijk in gesprek te gaan met je team. Zeker als je het niet gewend bent op die manier met elkaar een gesprek aan te gaan. Want wat komt op tafel? Kan jij daar iets mee? Je kop in het zand steken heeft in ieder geval geen zin. Als het personeel het gebouw uit rent, ben je te laat.

Dus voer gesprekken met je werknemers als ze er nog zijn. Vraag naar wat hen drijft, op welk gebied zij zich willen ontwikkelen en bespreek hoe deze wensen passen bij de richting waar jouw bedrijf naartoe gaat. Een gelukkige werknemer blijf om dat hij/zij dat echt wil en kiest bewust voor jouw bedrijf.

Mocht je nog twijfelen: een nieuwe werknemer aantrekken kost aanzienlijk meer geld (werving, inwerken, opleiden) dan aandacht schenken aan het zittende personeel. wanneer er teveel focus is op werknemers die niet mee willen, stoot je de werknemers die wel mee willen uiteindelijk af.

Je hoeft de gesprekken niet alleen te doen en hierbij ken je iemand die jou kan helpen! Ik help ondernemers/werkgevers bij het bespreekbaar maken van de ontwikkeling en het functioneren van hun werknemers. Zodat de samenwerking soepel(er) verloopt, jij weer constructief kunnen bouwen aan het bedrijf en de werknemers meer werkplezier ervaren!

Met vriendelijke groet,

Aukje Castelein
0653255352
aukje@energie-fabriek.nl

Meer blogberichten

Terug naar overzicht