‘Die verandert toch nooit’

Ik hoor het regelmatig een ondernemer/werkgever zeggen: ‘Die verandert toch nooit’. Verwijzend naar een collega waar ze zich aan storen. Er is gedrag ontstaan in het bedrijf waar jij van baalt, waar je regelmatig aandacht aan besteedt, maar het verdwijnt niet. De opmerking: ‘die verandert toch nooit’, klinkt dan als verkapte acceptatie, maar als ik doorvraag blijkt onbegrip of irritatie nog een rol te spelen. Ondertussen zuigt de bewuste werknemer of situatie de energie uit de ondernemer en soms ook uit het team.

Mijn ervaring is, is dat de meeste mensen (zowel ondernemer/werkgever als werknemer) best bereid zijn om zaken anders te doen, alleen oprecht niet weten ‘hoe’ en al helemaal niet ‘waarom’. Of beide partijen hebben geen motivatie meer om hun best te doen voor elkaar. Begrijpelijk!

In de huidige krappe arbeidsmarkt waar je moeilijk aan nieuwe mensen kunt komen raad ik jou aan om de eerste stap te zetten. Het werven, aannemen en opleiden van een nieuwe werknemer gaat je meer geld kosten dan het besteden van aandacht aan een zittende werknemer.

Parkeer even al je overtuigingen en aannames en probeer (echt) te luisteren waarom de betreffende werknemer functioneert, zoals hij/zij nu functioneert. Kijk of je meer van elkaar te weten kan komen, zodat je een gebruiksaanwijzing op tafel krijgt. Wees open en stel je kwetsbaar op. Geef eventueel aan dat je zelf ook niet weet hoe je de situatie op moet lossen, maar dat je er wel last van hebt en het anders wilt. Als jij je zo opstelt is dit doorgaans een verademing voor de werknemer (‘oh gelukkig, mijn werkgever weet ook niet alles’) en kan je samen werken aan een oplossing.

Een goed gesprek waarbij jij je gelijkwaardig opstelt en ten diepste samen een oplossing wilt zoeken, zorgt voor verbinding. En alleen vanuit verbinding zijn mensen bereid om te veranderen.

Je hoeft de gesprekken niet alleen te doen en hierbij ken je iemand die jou kan helpen! Ik help ondernemers/werkgevers bij het bespreekbaar maken van de ontwikkeling en het functioneren van hun werknemers. Zodat de samenwerking soepel(er) verloopt, jij weer constructief kunnen bouwen aan het bedrijf en de werknemers meer werkplezier ervaren!

Met vriendelijke groet,

Aukje Castelein
0653255352
aukje@energie-fabriek.nl

Meer blogberichten

Terug naar overzicht