‘Ik wil dat mijn werknemers meer eigenaarschap tonen’

Een populair woord: eigenaarschap. Ik hoor het nagenoeg iedere ondernemer wel een keer zeggen in een gesprek.

Maar wat wordt er mee bedoeld? Wil je dat een werknemer mede-eigenaar wordt? Meer initiatief toont? Taken op dezelfde manier aanpakt zoals jij het zou doen?

Nee, dat is het niet. Maar wat dan wel?

Er ontstaan verhelderende gesprekken. Voor iedere ondernemer is het anders. Binnen iedere onderneming speelt op een andere manier de wens om meer eigenaarschap een eigen rol.

Wel hebben deze bedrijven iets gemeen en dat heeft te maken met hoe ze tot nu toe zijn omgegaan met het eigenaarschap van hun personeel.

Ideeën en plannen zijn veelal (alleen) bedacht door de ondernemer of door een managementteam. Stuk voor stuk goede plannen. Goed voor het bedrijf, omzet, bestaansrecht en werkprocedures. En de werknemers mogen dit uitvoeren.

Iedereen blij, zou je denken. Want het is al bedacht. Er wordt goed voor ze gezorgd. Bovendien wordt er niets gevraagd wat ze niet kunnen. Het past binnen hun functie. De werknemers knikten tijdens presentaties, leken er mee in te stemmen. Na afloop kwam er ook niet een reactie vanuit de teams.

Maar waarom zakt de uitvoer van de plannen zo snel weg? Er komt te weinig van terecht. Het lijkt wel of er ‘ja’ wordt gezegd, maar ‘nee’ wordt gedaan.

Moet dit worden opgelost met nog een presentatie? Er nog een keer flink aan te trekken? Moeten er betere argumenten komen, hen nog meer overtuigen?

Alle bovenstaande oplossingen zorgen voor nog meer verlies van eigenaarschap. Want wie is hier nu vooral aan het werk? Ja, jij….! Eén van de redenen waarom er geen eigenaarschap is.

Maar wat jij wilt is dat de werknemers weglopen met de plannen en hier zich ‘eigenaar’ over voelen. Dus tijd voor een andere aanpak!

Hoe dat er uit moet zien? Begin met een open gesprek met je personeel. Hoe kan het dat de plannen niet tot in/uitvoeren komen? Wees tijdens dit gesprek oprecht nieuwsgierig en gooi je aannames en overtuigingen even in een kist (met slot er op).

Prijs je gelukkig als er één of meerdere werknemers aangeven dat de plannen, volgens hen, niet gaan werken. Of ze snappen er eigenlijk helemaal niets van (ook al was jij heel duidelijk). Heb je in ieder geval een eerlijk antwoord. Kan je het daar met hen over hebben. Maak het onbespreekbare, bespreekbaar. Zonder hen te overtuigen van jouw gelijk. Wees nieuwsgierig naar wat ze jou eigenlijk willen vertellen.

Een systeem kan je eenzijdig invoeren. Hoe werknemers zich binnen jouw bedrijf gedragen niet. Daar moet je het met elkaar over hebben en samen leren hoe je verder komt. Jij geeft de kaders en daarbinnen willen werknemers de vrijheid krijgen om hun functie uit te voeren. Ga jij je bemoeien met hoe zij die vrijheid inzetten, dan kom je nooit tot werknemers die eigenaarschap tonen.

En zo zijn er nog vele tips om meer eigenaarschap binnen jouw bedrijf te krijgen. Nieuwsgierig? Wil jij je personeel motiveren? Eigenaarschap vergroten? Laten we eens kennis maken en inzichtelijk maken hoe dit in jouw bedrijf werkt.

Groet, Aukje

06-53255352

aukje@energie-fabriek.nl

Meer blogberichten

Terug naar overzicht