Groeien als leider: van ingrijpen naar begrijpen

Binnen een team van diverse leidinggevenden/managers, loopt het met één manager niet lekker. De ondernemer waarmee ik aan tafel zit, ziet veel potentie, maar het komt er (nog) niet uit.

In nagenoeg alle gesprekken met de ondernemer wordt mij duidelijk dat hij een vastomlijnd idee heeft van hoe een leider moet zijn. Wat hij doet, hoe hij dit doet en welk resultaat op welke termijn dit op moet leveren. Heerlijk! Zou je denken. Lekker duidelijk ook. Toch verloopt het niet naar wens.

In gesprek met de betreffende leidinggevende merk ik dat hij zijn stinkende best doet. Dit leidt niet altijd tot het gewenste resultaat. Hij is teveel bezig met de operationele zaken en is zoekende naar wat voor leider hij wil zijn.

Dat we niet allemaal gelijk zijn is voor de meesten van ons makkelijk te begrijpen, maar echt snappen doen we het niet. Toch lag hier een belangrijk antwoord. De ondernemer leerde gedurende dit traject meer los te laten, zodat de manager op zijn eigen manier zijn rol op kon pakken.

Wanneer je als ondernemer of leider (te)veel stuurt op hoe de uitvoering van werkzaamheden er uit moet zien, gaan leidinggevenden onder jou of werknemers wachten totdat jij weer aanstuurt. Dit betekent dat jij zelf vooral hard aan het werk bent en ondertussen zorg je voor meer passiviteit onder het management of de rest van de werknemers. Jij komt immers toch wel weer met nieuwe instructies, ideeën of ……

Ondertussen ontwikkelen mensen ook niet in hun eigen rol. Misschien denk je nu: ja, maar dat vraag ik wel van ze! Ik wil juist dat ze eigenaarschap tonen.  En als dit niet voldoende gebeurt grijp je (weer) in.

Zie je wat er gebeurt? Grote kans dat je zelf onderdeel bent van hoe de situatie is.

Als je bijvoorbeeld denkt dat het veranderen van iemand zijn gedrag alleen gaat gebeuren als jijzelf het initiatief daartoe neemt, heb je al de overtuiging dat een medewerker dit zelf niet uit zichzelf gaat doen. Daar krijg je op lange termijn alleen maar cynische en afwachtende werknemers van.

Ga van ingrijpen naar begrijpen. Gesprekken waarbij je over en weer duidelijk maakt wat de patronen zijn en wat er daadwerkelijk gebeurt kan alles openbreken. Daarna kan je samen plannen maken over hoe het ook zou kunnen. Echt veranderen doe je samen.

Wil je hulp of ontzorgt worden bij het voeren van dit soort gesprekken? Dat kan! Hoe fijn is het dat je nu iemand kent die jou daarbij kan helpen.

Ik ben Aukje Castelein en ontzorg ondernemers/werkgevers bij het bespreekbaar maken van de ontwikkeling en het functioneren van hun werknemers. Zodat de samenwerking soepel(er) verloopt, jij weer constructief kunt bouwen aan je bedrijf en de werknemers meer werkplezier ervaren!

 

 

Meer blogberichten

Terug naar overzicht