‘Ik denk dat een medewerker jou niet zoveel gaat vertellen. Aan ons wordt er meer verteld’

‘Ik denk dat een medewerker jou niet zoveel gaat vertellen. Aan ons wordt er meer verteld’

Het werd deze week een paar keer tegen mij gezegd. Voor mij een eyeopener. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken.

Ik heb namelijk een compleet andere ervaring. Waar een werkgever/leidinggevende de medewerker kent (of denkt te kennen) wordt er snel vanuit gegaan dat ze elkaar wel begrijpen. Er wordt minder doorgevraagd, want ‘ik ken Piet al langer en weet wel wat hij bedoelt’.
Dat er aannames en overtuigingen zijn ingeslopen ten aanzien van het personeel, werkt de nieuwsgierigheid naar elkaar tegen.

Het is mijn missie dat er binnen een bedrijf wordt gezegd: ‘wat hebben wij het goed met elkaar‘. Om op dit punt te komen heb je waardevolle gesprekken nodig, waarin je oprecht nieuwsgierig naar elkaar bent. Waar in alle openheid met elkaar kan worden gesproken. Ook over zaken die niet leuk zijn.

Door dit als uitgangspunt te nemen is er altijd een gesprek met inhoud. Waardoor de werkrelatie sterker wordt en mensen met plezier verder werken.

Het is aan mij om deze sfeer te creëren en dat lukt altijd. Ik krijg iedere keer te horen dat er meer wordt verteld dan de werkgever tot nu toe wist. Blijkbaar was het mijn overtuiging dat dit volstrekt normaal is.

En ja, er zit wel eens een werknemer tegenover mij met vlekken in de nek, een ‘rot-lekker-op’ houding of iemand die de kat uit de boom kijkt. Mijn ervaring is dat dit binnen een paar minuten is omgedraaid naar een open houding. Een goed gesprek gaat namelijk over het sterker maken van iemand of de onderlinge samenwerking. Hoe kunnen we het beter met elkaar krijgen, leuker.

Zodra dit duidelijk is, wil iedereen elkaar ook helpen om dit te bereiken.

Iedereen een fijne werkdag! Ik ga vandaag weer waardevolle gesprekken voeren met mensen die ik niet ken ;-).

Meer blogberichten

Terug naar overzicht