Met z’n allen het bedrijf mooier maken

Er is wat gedoe tussen twee werknemers. Ergernissen, onbegrijpelijke acties en gezeur. Hun werkgever snapt net zo min de acties.

In de eerste afzonderlijke gesprekken denken alle partijen wel te weten hoe het zit. Dat ze dit denken is logisch. Ze werken al jaren samen en denken te weten waarom iemand op een bepaalde manier reageert of handelt.

Ik zit er als ‘neutraal Zwitserland’ tussen. Ik heb ze allemaal eerder gezien, maar ervaar geen ergernissen en heb al helemaal niet de illusie dat ik weet waarom iemand iets doet. Tijd om vragen te stellen en nieuwsgierig naar elkaar te zijn.

Dat met elkaar praten beter is dan over elkaar praten is een open deur. Vooral in de tijd dat we over iemand anders praten komen onze eigen overtuigingen en aannames naar de oppervlakte en voelen we ons gesterkt als een ander zich er in herkent. En zie daar: een ander bevestigd wat jij denkt, dus het is ‘waar’.

In dit voorbeeld was het niet anders. En toen we overgingen tot nieuwsgierigheid en elkaar vragen stellen, was er in feite niets aan de hand. Nee, ze waren het niet met elkaar eens, maar de intenties van iedereen waren positief en met de beste bedoelingen. Het werd helder wat alle gesprekspartners belangrijk vonden. Dat laatste gaat hen helpen in de toekomst. Je kan namelijk rekening met elkaar houden of uitleggen waarom ‘iets’ op een andere manier wordt geregeld.

Is dit nieuw? Nee

Is dit groot nieuws? Nee

Open deur? Ja

Werkt het? JAAAAAAA!

Met elkaar praten zorgt voor duidelijkheid over standpunten, intenties. Zelfs de grootste zeikerds in je bedrijf hebben ook een boodschap, het kost je alleen wat meer moeite om erachter te komen. Je werkt met z’n allen in het bedrijf en je hebt elkaar allemaal nodig. Samen vorm je een geheel. En ook de medewerker die wat jou betreft net wat teveel zit te zeuren of dwars ligt heeft daarmee een intentie.

Geef eens aan dat je moeite hebt met zijn gedrag en bijvoorbeeld dat het effect op jou is dat je geen zin hebt om er energie in te steken. Vraag vervolgens wat zijn of haar intentie is. Vanuit pure nieuwsgierigheid. Zonder oordeel. Zonder aanname.

Ik durf je nu al te garanderen dat het een waardevol gesprek wordt.

Vind je het lastig, spannend, tijdrovend? Je hoeft deze gesprekken niet alleen te doen. Ik help ondernemers in het MKB bij het verbeteren van gedrag en cultuur in hun bedrijf. Door het functioneren en de ontwikkeling bespreekbaar te maken werk je aan werkplezier. Vanuit werkplezier gaan er mooie dingen gebeuren!

Aukje Castelein (06-53255352)

Meer blogberichten

Terug naar overzicht