Verbinding maken

Verbinding maken

Voor de één zorgt het woord verbinding voor een klein ‘kots-momentje’ en voor de ander is het een volstrekt logisch woord binnen het bedrijf.

Wat het voor jou ook is: Het maken van een verbinding met je personeel is van essentieel belang. Zonder verbinding kom je nergens. Het begint namelijk met verbinding.

Het invoeren van nieuwe plannen, het binden en boeien van je personeel, het voeren van een makkelijk of moeilijk gesprek: het wordt een succes met verbinding.

Maar hoe weet je zeker dat je in verbinding bent?

Omdat iedereen zijn eigen referentiekaders en overtuigingen heeft, kan je er nog wel eens flink naast zitten. Ervaar jij wel verbinding tijdens een gesprek, maar de ander totaal niet.

De eerste stap is dan ook: durf te kijken naar hoe jij een gesprek in gaat. Heb je bij voorbaat al overtuigingen? (‘Hij wil toch nooit wat’, ‘Ik heb dit al een keer meegemaakt, het zal wel als volgt lopen…’, ‘zij heeft ook altijd wat te zeuren’ etc)

Voordat je een gesprek ingaat mag je er vanuit gaan dat dit geen verbinding op gaat leveren. Het gaat namelijk over het contact tussen jou en de ander. Niet over jou alleen. Met nieuwsgierigheid en openheid kom je verder.

En ja….dat kan heel ingewikkeld zijn en veel van je vragen.

Onderschat daarnaast niet de kracht van vriendelijkheid. Begin het gesprek met een lach, wees aardig. Ga er vanuit dat de ander positieve intenties heeft. Ook al moet je daar misschien diep voor graven, ga er wel vanuit.

Grote kans dat je gesprekken op deze manier langer duren. Zeker als je gewend bent om sturend te zijn.

Ik kan je verzekeren dat het op langere termijn meer oplevert om vanuit verbinding een gesprek aan te gaan. Werknemers voelen zich gezien, gewaardeerd en serieus genomen. Zij krijgen de aandacht die ze verdienen. Vanuit die basis is het een stuk leuker om voor je werkgever te werken!

Weet jij of je in verbinding bent met je werknemers?

Vraag jij je het wel eens af of vind je het lastig om ‘echt’ contact te krijgen met je personeel? Wil je er hulp bij of op dit gebied ontzorgt worden? Hoe fijn is het dat je nu iemand kent die jou daarbij kan helpen!

Groet,

Aukje Castelein

06-53255352

Meer blogberichten

Terug naar overzicht